Erik Raude λέγεται η πλωτή ημιβυθιζόμενη εξέδρα εξόρυξης της εταιρίας Ocean rig, με έδρα -ω! τι περίεργο τα νησιά Κέυμαν. Ξεκίνησε η λειτουργία της το 2002 στον Καναδά, μετά πήγε Κούβα, Αγγλία, Νορβηγία, Αμερική, ύστερα προς Αφρική : Γκάνα, Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και τελευταίος σταθμός της ήταν τα νησιά Φόκλαντ. Από εκεί μας ήρθε το 2016 στην Ελλάδα για παροπλισμό. Αρχικός προορισμός της ήταν ο κόλπος της Ελευσίνας, όπου ανάμεσα στα 14 τότε παρατημένα πλοία εκεί, τα δυο ήταν επίσης πλωτά γεωτρύπανα της ίδιας εταιρείας. Όμως δεν έφτασε ποτέ... Οι αντιδράσεις των φορέων της πόλης και των δημοτών ήταν έντονες και απέτρεψαν τον παροπλισμό του Erik Raude, το οποίο από τότε βρίσκεται στο λιμάνι του Αστακού.
Αν και τα τελευταία χρόνια, λέει, η εταιρεία δεν τα πήγαινε και πολύ καλά οικονομικά, φέτος το Μάϊο το πλοίο-εξέδρα πουλήθηκε σε θυγατρική της Ocean rig και σε 12-15 μήνες σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί η επανενεργοποίηση του. Προς το παρόν βέβαια, παραμένει στον Αστακό και όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η διαθεσιμότητα του για χρήση είναι ανοιχτή έως το 2021.
Για να δούμε... θα νοικιαστεί άραγε από κάποια εταιρεία που θα εκμεταλλευτεί τα οικοπεδακια του Ιονίου;;; Όπως και να'ναι, σημασία έχει ότι η "Ελλάδα" εν έτη 2018 επενδύει σε ορυκτά καύσιμα... Ή μάλλον -όπως και πολλές άλλες χώρες- δεν μπορεί να πει ΟΧΙ στις αδυφάγες εταιρείες που πλουτίζουν από τις εξορύξεις.
Είναι γνωστό πώς αν συνεχιστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων με τους ίδιους ρυθμούς πάμε για αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 4-6 βαθμούς Κελσίου. Οι κλιματολόγοι υποστηρίζουν πως πρέπει να δρομολογήσουμε την ενεργειακή μετάβαση μέχρι τα τέλη αυτής της δεκαετίας αν δεν θέλουμε η αύξηση της θερμοκρασίας να μην υπερβεί τους 2 βαθμούς. Και μελέτες όπως αυτή του γερμανικού κέντρου αεροδιαστημικής το 2012, καταδεικνύουν ότι το 67% του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030, με το ποσοστό να αγγίζει το 96% μέχρι το 2050. Ωστόσο αν παρθούν πολιτικές αποφάσεις για αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα αυτομάτως οι μετοχές των εταιρειών θα μετατραπούν σε 'απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία' , μιας και οι μέτοχοι επενδύουν μόνο εαν οι εταιρείες έχουν σε αποδεδειγμένα αποθέματα τόσες ποσότητες πετρελαίου ή φυσικού αερίου όσες είναι αυτές που παράγουν σήμερα!
Το 2011 η δεξαμενή σκέψης Carbon Tracker Initiative που εδρεύει στο Λονδίνο, υπολόγισε πως τα αποθέματα που υποστηρίζουν ότι διαθέτουν όλες οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων είναι 5πλασια!!! από αυτά που μπορούμε να κάψουμε ως το 2050 αν θέλουμε να έχουμε καλές πιθανότητες να μην αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου. (Ναόμι Κλάιν : Αυτό αλλάζει τα πάντα. Καπιταλισμός εναντίον κλίματος).
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, δε γνωρίζει σύνορα και μας αφορά όλους... Εμείς όμως συνεχίζουμε να στηρίζουμε και να επιδοτούμε το ίδιο μοντέλο, οι εταιρείες συνεχίζουν να πλουτίζουν και ο πλανήτης μας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ψηθεί...
Πάρε θέση : ΟΧΙ στο πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων
Μάθε περισσότερα : SaveGreekSeas.com Savepirus.gr

*Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από μεγάλη απόσταση, κόντρα στον ήλιο, ένα ξημέρωμα που περνούσαμε ανοιχτά του Αστακού...
*Σήμερα Πέμπτη, στο υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), θα μονογραφούν οι συμβάσεις παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για άλλα δύο θαλάσσια «οικόπεδα», νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και για το θαλάσσιο μπλοκ 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.