ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ;

*Αρχική ανάρτηση 11/12/2018

Απέχουμε από το σχολείο για να πούμε στους πολιτικούς μας να λάβουν σοβαρά υπόψη  το μέλλον μας και να αντιμετωπίσουν την αλλαγή του κλίματος όπως πρέπει, σαν μια κρίση.
schoolstrike4climate.com

 

Όποιος πιστεύει ότι οι κινηματικοί αγώνες, του κόσμου, οι αγώνες που βέβαια συνεπάγονται και θυσίες, σαν αυτές που έχoυμε υποστεί είναι επί ματαίω, κάνει ένα μεγάλο λάθος.
Tόλης Παπαγεωργίου, antigoldgr.org

Υπάρχει άραγε ελπίδα να επιβιώσει και να ευημερήσει η ανθρωπότητα; Οι επιστήμονες ονόμασαν την εποχή μας Ανθρωπόκαινο, καθώς η πίεση που ασκήσαμε και συνεχίζουμε να ασκούμε στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια είναι τόσο μεγάλη, που μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια νεα γεωλογική εποχή, όπου ο άνθρωπος προκαλεί επιταχυνομενες αλλαγές σε πλανητικό επίπεδο.
Ο σουηδός καθηγητής Τζόχαν Ρόκστορμ, στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του με τίτλο ‘Ας γίνει το περιβάλλον οδηγός της ανάπτυξης μας’, μας εξηγεί πως η ανθρώπινη ανάπτυξη μείωσε δραματικά τις πρώτες ύλες της Γης. Οποιαδήποτε παράμετρος που έχει να κανει με την ανθρώπινη καλοζωία (αποψίλωση, υπεραλίευση, υποβάθμιση γης, εξαφάνιση ειδών, νιτρώδες οξύ, μεθάνιο κ.α), όλες έχουν την ίδια πορεία τα τελευταία 200 χρόνια. Οπως εξηγει ο κ.Ρόκστορμ τα συστήματα εχουν διαφορες θεσεις σταθερότητας (η ανθεκτικότητα του συστήματος το κάνει να μοιάζει υγιές) αλλά υπάρχει ενα σημείο πέρα απο το οποίο το σύστημα πέφτει, αλλάζει σε μια ανεπιθύμητη κατάσταση και κλειδώνει εκεί, όπου τα συστήματα πλέον δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Μπήκαμε λοιπόν στην πιο προκλητική και σημαντική δεκαετία στην ιστορία της ανθρωπότητας του πλανήτη.

Μπορούμε να αποφύγουμε την κατρακύλα;
Σύμφωνα με την Ελινόρ Όστρομ : σε όλο τον κόσμο μπορούμε να ελέγξουμε τα κοινά αν επενδύσουμε στην εμπιστοσύνη, στις τοπικές δραστικές συνεργασίες και καθεστωτικές καινοτομίες, όπου τοπικοί δράστες μαζί, μπορούν να αντιμετωπίσουν τα παγκόσμια κοινά σε μεγάλη κλίμακα.
Η επιστήμη μας δείχνει οτι μπορούμε να έχουμε ενα ευήμερο μέλλον μεσα στα ασφαλή όρια με μεταμορφωτικές επιλογές. Οι επιλογές αυτές όμως στηρίζονται στην αλληλεξαρτηση αντί για τον υπερατομικισμό, στην αμοιβαιότητα αντί για την κυριαρχία, στην συνεργασία αντί για την ιεραρχία. Έιναι κόντρα σε όλη την κοσμοαντίληψη της ελέυθερης αγοράς, του άκρατου καπιταλισμού, του άνισου και δυσλειτουργικού οικονομικού μας κατεστημένου, που μας οδήγησε εως εδώ.

Αρκετά δεν διαλύσαμε τον πλανήτη; Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε το σύστημα, αυτό είναι που θέλει αλλαγή. Κι αυτό μάλλον το έχουν αντιληφθεί καλύτερα οι νέοι άνθρωποι, που σε όλο τον κόσμο βγαίνουν στο δρόμο και ενώνουν τις φωνές τους κάνοντας έκκληση για αλλαγή, προκειμένου να μην στερηθούν το δικαίωμα τους να ζήσουν. Ας ακούσουμε τις φωνές τους.
Ας ακούσουμε και τη φωνή της ίδιας της Γης που εδώ και καιρό μας προειδοποιεί ότι δεν αντέχει άλλη κακομεταχείρηση. Την αποκαλούμε ακόμα Μάνα Γη και Μητέρα Φύση. Γιατί νιώθουμε ακόμα πως είναι η μήτρα που γεννά και μας προσφέρει ζωή. Ήρθε η στιγμή λοιπόν να παλέψουμε ενάντια στο σύστημα που σπέρνει θάνατο στο πέρασμά του, να παλέψουμε για να νικήσει η Φύση, να νικήσει η Ζωή!

Αξίζει να δείτε :

Έχουμε τόσο πολύ ανάγκη ένα ΆΛΜΑ που θα μας οδηγήσει σ'έναν καλύτερο κόσμο! Κάποιοι το έχουν ήδη ονειρευτεί και μας εμπνέουν με τις ιδέες τους. Αξίζει να παρακολουθήσετε το «A Message from the Future II: The Years of Repair». Είναι ένα animation μικρού μήκους που τολμά να ονειρευτεί ένα μέλλον στο οποίο το 2020 είναι ένα ιστορικό σημείο καμπής, όπου τα μαθήματα της πανδημίας Covid-19 και των παγκόσμιων εξεγέρσεων ενάντια στον ρατσισμό, μας οδηγούν στην οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας στην οποία κανείς δεν θυσιάζεται και ο καθένας είναι απαραίτητος.

We Can Build a #FossilFree World

Το 350.org είναι ένα παγκόσμιο κίνημα πολιτών για το κλίμα που προσπαθεί να κρατήσει τους ηγέτες μας υπόλογους στην επιστήμη και τη δικαιοσύνη.

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top