ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Είμαστε ο Βασίλης Λέκκας και η Βενετία Γιγή. Η Αφροδίτη και η Οδυσσέας είναι τα παιδιά μας, το SPUR είναι το πλωτό μας σπίτι και η  Eco cruising  η οικογενειακή μας προσπάθεια από το 2010.
O Βασίλης είναι περιβαλλοντολόγος-ιχθυολόγος, με μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών, εκπαιδευτής αυτόνομης κατάδυσης και πρώτων βοηθειών, skipper και ο άνθρωπος που διορθώνει τα πάντα στο SPUR!
Η Βενετία είναι τεχνολόγος αλιείας και υδατοκαλλιεργειών, με μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών, πλήρωμα στο SPUR και δημιουργός αυτής  της ιστοσελίδας

ΓΙΑΤΙ ECO CRUISING

Το 2010, όταν ξεκινήσαμε με το παραδοσιακό ξύλινο τρεχαντήρι μας τις περιβαλλοντικές κρουαζιέρες, θεωρούσαμε ότι το όνομα  Eco cruising περιγράφει ιδανικά αυτό που κάνουμε. Σήμερα πιστεύουμε ότι δεν θα μπορούσαμε να βρούμε ένα όνομα που να μας χαρακτηρίζει καλύτερα! Τώρα πλέον το πρόθεμα "eco" του ονόματός μας εκτός από την έννοια της οικολογίας, δηλώνει την έννοια της οικονομίας (προσεκτική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων) που συνεπάγεται η ιστιοπλοΐα αλλά και της οικίας (οίκος), καθώς το SPUR δεν είναι απλά ένα ιστιοφόρο αλλά το σπίτι όπου ζούμε!

Αγαπάμε τη φύση και την ελευθερία της ιστιοπλοΐας, νιώθουμε ευγνώμονες που ζούμε στον θαυμάσιο πλανήτη Γη και πιστεύουμε ότι μέσω της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μπορούμε να παρακινήσουμε τους ανθρώπους να συμβάλουν θετικά στην κληρονομιά που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Eco cruising και έτσι παραμένει! Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας με τον ίδιο στόχο, αλλά με τη μικρή διαφορά ότι από δω και στο εξής προσπαθούμε να ακολουθήσουμε λίγο περισσότερο το οικογενειακό μας όνειρό… να ταξιδέψουμε μαζί  με τα παιδιά, να επισκεφτούμε και να γνωρίσουμε νέα μέρη, να ζήσουμε την περιπέτεια όσο περισσότερο μπορούμε!

Στην περιοχή του Αμβρακικού βρεθήκαμε το 2009 και από τις πρώτες κιόλας εξορμήσεις μας, μαγευτήκαμε από την όμορφη φύση και την πλούσια ζωή που φιλοξενείται εδώ. Ζώντας διπλά σ’αυτόν τον τόπο και γνωρίζοντας τον καλύτερα,  δεν αργήσαμε να αντιληφθούμε πόσο εύθραυστο είναι αυτό το μοναδικό και πολύτιμο οικοσύστημα. Παρόλο που η ιδιαίτερη σημασία του έχει αναγνωριστεί εδώ και χρόνια και  έχει ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας στα πλαίσια πληθώρας συνθηκών (Ramsar, Natura, Εθνικό πάρκο κα), τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφεται τέτοια υποβάθμιση της ποιότητας των νερών του κόλπου, που δυστυχώς πλέον ο Αμβρακικός εντάσσεται στην ταχύτατα αυξανόμενη λίστα των «νεκρών» θαλασσίων ζωνών του πλανήτη.  Ωστόσο, αν και το πρόβλημα της ανοξίας είναι μείζον, ο Αμβρακικός παραμένει ένας μικρός παράδεισος στον οποίο ζουν αμέτρητα ψάρια και πουλιά, θαλάσσιες χελώνες και φυσικά τα γνωστά δελφινάκια του.
Θέλοντας να γνωρίσουμε αυτόν τον παράδεισο και σε άλλους και πιστεύοντας  πως μόνο όταν κάποιος βιώσει τα όμορφα και έντονα συναισθήματα που γεννά η επαφή με την άγρια ζωή μπορεί να αναγνωρίσει την αξία της φύσης και να βοηθήσει στην προστασία της, προέκυψε και η ιδέα της Eco cruising.
Αν και, οι περιβαλλοντικές κρουαζιέρες τότε φάνταζαν κάτι ανέφικτο και ουτοπικό για τα ελληνικά δεδομένα, αποφασίσαμε πως άξιζε να κάνουμε μια προσπάθεια. Σήμερα ξέρουμε πως άξιζε και με το παραπάνω!

Όλα αυτά τα χρόνια ήταν για μας ένα μεγάλο σχολειό… Γνωρίσαμε καλύτερα τη φύση που κρύβεται δίπλα μας, μάθαμε τη φροντίδα που χρειάζεται ένα ξύλινο παραδοσιακό σκαρί, συνεργαστήκαμε με ωραίους ανθρώπους και δημιουργήσαμε αυτό το blog θέλοντας να επικοινωνούμε τα νέα και τις δράσεις μας με όσους περισσότερους από εσάς γίνεται.
Το ταξίδι μας εκτός από δημιουργικό και περιπετειώδες ήταν και πολύ όμορφο χάρη στη δική σας ανταπόκριση. Ο ενθουσιασμός σας ήταν η καλύτερη επιβεβαίωση της ιδέας μας,  τα καλά σας λόγια και τα θετικά σχόλια ήταν η δύναμή μας για να συνεχίσουμε και τα βραβεία που μας χαρίσατε η πιο πολύτιμη ανταμοιβή! Σας ευχαριστούμε πολύ γι'αυτό!

Τον Οκτώβριο του 2017 αποφασίσαμε να αλλάξουμε ρότα και τρόπο ζωής. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια ήταν πολύ δύσκολο να αποχωριστούμε τα δελφίνια του Αμβρακικού αλλά αισθανόμασταν ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουμε πανιά για νέες περιπέτειες!
Έτσι, μεταμορφώσαμε το SPUR ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος μήκους 14 μέτρων στο πλωτό μας σπίτι και τον Ιούλιο ολόκληρη η οικογένεια εγκατασταθήκαμε σε αυτό. Έχοντας ως πηγή ενέργειας τον άνεμο και τον ήλιο, και ακολουθώντας έναν πιο απλό και βιώσιμο τρόπο ζωής, αισθανόμαστε πιο ‘eco’ από ποτέ και παρόλο που έχουμε λιγότερες πολυτέλειες έχουμε περισσότερο χρόνο για να απολαύσουμε τη φύση και τη ζωή! Φυσικά, το να ζεις σε σκάφος δεν είναι ότι πιο εύκολο, όμως προσφέρει είναι διασκέδαση, περιπέτεια,  γνώσεις και σίγουρα χτίζει ωραίες αναμνήσεις!

Μέσω του ιστολογίου μας μοιραζόμαστε ακόμα τις ιστορίες μας, ελπίζοντας να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξεκινήσαμε με τις κρουαζιέρες μας: να δείξουμε πόσο όμορφος και εύθραυστος είναι ο πλανήτης μας και πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για την προστασία του.Scroll to top