ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Η Αφροδίτη φέτος είναι στην Πέμπτη τάξη του Δημοτικού. Ένα από τα πρώτα μαθήματα που έκαναν στη Γλώσσα αφορούσε ατυχήματα δεξαμενόπλοιων που οδήγησαν σε θαλάσσια πετρελαϊκή ρύπανση, ενώ στη Φυσική μαθαίνουν για την ενέργεια και τις μορφές της. Όπως είναι φυσικό όταν συζητούσαν όλα αυτά μέσα στην τάξη, η μικρή είπε στη δασκάλα της πως οι γονείς της που είναι περιβαλλοντολόγοι, ασχολούνται με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Η καλή μας η δασκάλα όχι απλά δεν προσπέρασε το γεγονός αλλά είχε την ιδέα να μας καλέσει να μιλήσουμε στα παιδιά για όσα μας –και τους- αφορούν.

Έτσι λοιπόν ετοιμάσαμε μια παρουσίαση σχετικά με το θέμα με τίτλο ‘Εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος. Σωστή επιλογή;’, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η συζήτηση μας. Παραθέτοντας στοιχεία για το φυσικό πλούτο του Ιονίου και τις διάφορες μορφές ενέργειας με τις οποίες μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σαν χώρα, συζητήσαμε και ζητήσαμε από τα παιδιά να μας απαντήσουν τα ίδια αν πιστεύουν πως η επιλογή της εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι σωστή για τον τόπο μας.  Επίσης μοιράσαμε στους μαθητές ένα φύλλο εργασίας με ερωτήσεις του τύπου σωστό ή λάθος, κρυπτόλεξα και σταυρόλεξα σχετικά με το ζήτημα της ενέργειας και των εξορύξεων. Στην πίσω σελίδα υπήρχε ο χάρτης της Ελλάδας με σημειωμένες τις περιοχές όπου επρόκειτο να ξεκινήσει η έρευνα για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, ώστε τα παιδιά να δημιουργήσουν  εκεί  τη δική τους αφίσα, εκφράζοντας έτσι την άποψη τους για το θέμα. Αν κρίνουμε από την ανταπόκριση των παιδιών μάλλον το θέμα κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους.

Όσο για την άποψη τους για το θέμα , εκτός από ένα παιδάκι που μας είπε το κορυφαίο : ‘Τι πειράζει αν μολυνθεί η θάλασσα; τι τι θέλουμε την θάλασσα αφού έχουμε όλοι πισίνες στις βίλες μας;’! , οι απαντήσεις των υπόλοιπων  παιδιών ήταν αποστομωτικές και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε : τι δεν καταλαβαίνουν οι μεγάλοι που τόσο εύκολα αντιλήφθηκαν οι μικροί μαθητές; Με συνθήματα όπως: «Η μαύρη θάλασσα δεν είναι ωραία», « ΟΧΙ στις εξορύξεις- ΝΑΙ στη θαλάσσια ζωή», τα παιδιά έδωσαν την καλύτερη απάντηση σε όσους αντιμετωπίζουν το φυσικό περιβάλλον και νομοτελειακά την ίδια την ανθρώπινη ζωή, σαν εμπόρευμα. Μέσα από τα παιδικά μάτια και με μπόλικη φαντασία, εκφράστηκε η δική τους αγωνία για το κοινό μας σπίτι. Εξάλλου πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα…

*Το υλικό που ετοιμάσαμε είναι διαθέσιμο σε μορφή pdf (εδώ) για όποιον δάσκαλο ενδιαφέρεται ν'ανοίξει το θέμα στην τάξη με τα μικρά-μεγάλα παιδιά του. Άλλωστε γι'αυτό ακριβώς υπάρχει στα βιβλία των μαθητών: το θέμα τους αφορά άμεσα!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top