ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά! Ο τόπος γύρω μας πρασίνισε και γέμισε με πολύχρωμα λουλούδια, τα χελιδόνια ήρθαν και έστησαν τις φωλιές τους και οι πρώτες πεταλούδες έκαναν την εμφάνιση τους!
Μπορεί να περνάν απαρατήρητες ως μικροσκοπικά αυγά, κάμπιες ή χρυσαλλίδες, όταν όμως γίνουν τέλεια άτομα κ αρχίζουν να πετούν μας συναρπάζουν με την ομορφιά τους.

Η πολύχρωμη ομορφιά, οι σιωπηλές πτήσεις κ η ικανότητα τόσων μεταμορφώσεων γοήτευαν ανέκαθεν τον άνθρωπο. Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί την είχαν συνδέσει άλλωστε με την ανθρώπινη ψυχή.  Πεταλούδες απαντώνται σε έργα τέχνης και μύθους που χάνονται στο χρόνο, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
Από τα  λέπια που έχουν στα  φτερά τους  η τάξη αυτή των εντόμων ονομάστηκε  λεπιδόπτερα. Οι πεταλούδες της ημέρας έχουν στις κεραίες τους χαρακτηριστικά ρόπαλα για αυτό και η υπόταξη τους ονομάστηκε  rhopalocera.  Τα περισσότερα είδη τους μπορούμε να τα  ξεχωρίζουμε απλά παρατηρώντας τα χρώματα κ τα σχήματα που έχουν στα φτερά τους.

Αυτή την εποχή θα τις συναντήσετε σχεδόν παντού! Προσπαθήστε όμως να τις απολαύσετε μόνο με τα μάτια σας ή την φωτογραφική σας μηχανή!
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις πεταλούδες και να αναγνωρίσετε τα είδη που συναντάτε θα σας βοηθήσει πολύ ο οδηγός Πεταλούδες της Ελλάδας του κ. Παμπέρη.  Μπορείτε μάλιστα να βοηθήσετε κι εσείς στην καταγραφή τους χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει φτιαχτεί για αυτό το σκοπό!

Καλές εξορμήσεις και καλές παρατηρήσεις!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top