ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ

Σήμερα περάσαμε τη μέρα μας στην παραλία Σανί, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κυπαρισσίας. Είναι μία από τις μεγάλες αμμουδερές παραλίες του Κυπαρισσιακού κόλπου, οι οποίες αποτελούν σημαντικό τόπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.  Η ψιλή άμμος είναι γεμάτη από ίχνη, που μαρτυρούν πως πολλές χελώνες βγήκαν εδώ για να αποθέσουν τα αυγά τους. Δυστυχώς όμως εκτός από φωλιές, η παραλία ήταν γεμάτη και με πολλά σκουπίδια, κυρίως πλαστικά μπουκάλια. Έτσι μας ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε ένα μεγάλο μπουκάλι στην άμμο! Αυτό τράβηξε την προσοχή κάποιων λουόμενων που ήρθαν κοντά να δουν τι φτιάχνουμε. Βρήκαμε λοιπόν την ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί τους κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τα πλαστικά μπουκάλια, όπως τα εξής :

  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, πωλούνται περίπου 1.000.000 πλαστικά μπουκάλια κάθε λεπτό!
  • Το εμφιαλωμένο νερό απαιτεί έως και 2.000 φορές την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή νερού της βρύσης.
  • Το 80% των μπουκαλιών καταλήγει σαν σκουπίδι στους ωκεανούς ή στη στεριά.
  • Χρειάζεται τουλάχιστον 450 χρόνια για την πλήρη αποδόμηση ενός πλαστικού μπουκαλιού.
  • Τα πλαστικά μπουκάλια, όπως και όλα τα πλαστικά, όσο μένουν εκτεθειμένα στο περιβάλλον διαλύονται σε όλο και μικρότερα κομματάκια, τα λεγόμενα μικροπλαστικά. Πάνω σε αυτά προσκολλώνται ρύποι που μπορεί να είναι πολύ τοξικοί. Δυστυχώς, τα μικροπλαστικά σήμερα βρίσκονται παντού, στον αέρα, στο νερό της βροχής, σε ζωικούς οργανισμούς και φυσικά και στο ανθρώπινο σώμα.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά και προκάλεσαν προβληματισμό σε όσους τα άκουσαν. Φανταζόμαστε το ίδιο  και σε σας που τα διαβάσατε μόλις.  Ελπίζουμε  λοιπόν ότι  θα το σκεφτείτε δύο φορές πριν αγοράσετε το επόμενο πλαστικό μπουκάλι!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top