ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ;

*Αρχική ανάρτηση 9/12/2018

Είμαστε σαν Θεοί και ίσως να γίνουμε καλοί σ’αυτό.
Stewart Brand

 

Ύβρις: υπερβολική υπερηφάνεια και φιλοδοξία απέναντι στους θεούς

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη αντιλαμβάνονται είτε βιωματικά είτε ενστικτωδώς ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με το κλίμα και τη φύση. Η φύση εκδικείται; Όχι! Η φύση μας παρέχει απλόχερα όλα τα απαραίτητα για να ζούμε καλά και συνεχίζει να λειτουργεί κυκλικά όπως έκανε πάντα. Εμείς όμως ξεχάσαμε ότι είμαστε μέρος του κύκλου ή πιστέψαμε ότι μπορούμε να είμαστε οι κυρίαρχοί του. Εμείς θεωρήσαμε ότι μπορούμε απλά να παίρνουμε απο τη φύση όλο και περισσότερα -ειδικά τους τελευταίους αιώνες, επιστρέφοντας σε αυτή κυρίως δηλητήρια. Και καθώς σήμερα τα δηλητήρια επιστρέφουν σε μας, απειλώντας την ίδια μας την ύπαρξη, είναι καιρός να ξαναθυμηθούμε τον κύκλο. Η μήπως όχι;

Απ’οτι φαίνεται η βαθιά ριζωμένη αντίληψη ότι ο άνθρωπος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της φύσης καλά κρατεί. Η εσφαλμένη αυτή αντίληψη, που εν πολλοις ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση, όχι μόνο δεν παραμερίζεται αλλά δυστυχώς βρίσκει σήμερα εκφραστές μέσω της γεωμηχανικής. Ο νέος αυτός κλάδος της μηχανικής δίνει μια δελεαστική υπόσχεση οτι μπορούμε να διορθώσουμε την κλιματική αλλαγή κι έτσι να συνεχίσουμε απεριόριστα τον εξαντλητικό για τους πόρους τρόπο ζωής μας.

Επίδοξοι μηχανικοί ήδη σχεδιάζουν μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Γιγάντιοι σωλήνες που θα εκτοξέυουν σωματίδια διοξειδίου του θείου στον ουρανό για να μπλοκάρουν την ηλιακή ακτινοβολία, φωτεινότερα νέφη και γιγαντιαίες ομπρέλες σε τροχιά γύρω από τη Γη για να αντανακλούν το ηλιακό φως , γενετικές τροποποιήσεις στις καλλιέργειες για να αντικατοπτρίζουν περισσότερο το φως του ήλιου πίσω στο διάστημα, ‘γονιμοποίηση’ του ωκεανού με σίδηρο για αύξηση του φυτοπλαγκτού ώστε να δεσμεύει περισσότερο άνθρακα. Μάλιστα το τελευταίο δεν έμεινε απλά σαν σχέδιο στο εργαστήριο, καθώς ο αμερικανός επιχειρηματίας Russ George (https://russgeorge.net/) κάνει ήδη δοκιμές στο πεδίο.

Η γεωμηχανική (geo-engineering) όμως παρεμβαίνει συνολικά στον πλανήτη και τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες και μάλιστα επώδυνες, επισημαίνουν οι περισσότεροι ειδικοί. Επίσης προσάπτουν στη «νέα επιστήμη» ότι προσπαθεί απλώς να καλύψει τεχνητά το πρόβλημα απαλείφοντας το σύμπτωμα, αλλά δεν θεραπεύει την αιτία.

Κάποιοι λοιπόν, λίγοι αλλά απ’ότι φαίνεται ισχυροί επιστήμονες, που πιστεύουν οτι μπορούν να λειτουργούν σαν ‘θεοί’ και ελπίζουν να γίνουν καλοί σ’αυτό, αποφάσισαν να παίξουν με τον πλανήτη ολόκληρο. Σιγά μη μας ζητούσαν και την άδεια…
Εμείς πάλι είναι η αλήθεια ότι δεν θέλουμε να δούμε αν αυτοί οι κύριοι μπορούν να γίνουν καλοί σαν θεοί. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να μην πετάξουμε τον πλανήτη στα σκουπίδια, που απλά απαιτούν σεβασμό στα φυσικά όρια και στον φυσικό κύκλο της ανανέωσης. Το πρόβλημα είναι πως εαν εφαρμοστούν οι λύσεις αυτές, αναπόφευκτα θα βάλουν φρένο στην αχαλίνωτη απληστία κάποιων και θα οδηγήσουν σε καταρρρεύση του συστήματος εξουσίας και υπερπλουτισμού τους. Αλλά αυτό είναι δικό τους πρόβλημα!

1 Comment

  1. NOUBI
    Δεκεμβρίου 12, 2018

    Tροφή για μελέτη και σκέψη..

    Απάντηση

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top