ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ – ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

* Αρχική ανάρτηση 7/12/2018

Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπογενή καταστροφή παγκόσμιας κλίμακας, τη μεγαλύτερη απειλή σε χιλιάδες χρόνια: την κλιματική αλλαγή. Αν δεν αναλάβουμε δράση, η κατάρρευση των πολιτισμών μας και η εξαφάνιση μεγάλου μέρους του φυσικού κόσμου είναι στον ορίζοντα.
Ντέιβιντ Ατένμπορο, Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, Δεκέμβριος 2018

Κλιματική αλλαγή. Ακούμε γι’άυτήν εδώ και χρόνια... αλλά μάλλον δεν θέλαμε να ακούμε και πολλά, γιατί είναι κι αυτό ένα από τα δυσάρεστα περιβαλλοντικά θέματα που όσο περισσότερα μαθαίνεις τόσο περισσότερο φρικάρεις. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται και τα αποτελέσματα αυτού του γεγονότος γίνονται όλο και πιο φανερά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, όπου κι αν ζούμε, αρχίζουμε να νιώθουμε όλο και πιο έντονα ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με το κλίμα.

Οι επιστήμονες, που μας προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια, κάνουν πλέον λόγο για κλιματική κρίση λόγω της οποίας ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα για την ανθρωπότητα. Επίσης είναι ξεκάθαροι πως αυτή η κρίση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καύση ορυκτών καυσίμων και πως αν θέλουμε να έχουμε μια ελπίδα για το μέλλον τα αποθέματα ορυκτών καύσιμων που έχουν απομείνει πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος.

Το γεγονός ότι η καύση ορυκτών καυσίμων θα προκαλούσε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κρίση που ζούμε σήμερα, γνώριζαν πολύ καλα και οι πετρελαικές εταιρίες, εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα. Προκειμένου όμως να μην χάσουν τα κέρδη δισεκατομμυρίων που αποκόμιζαν, χρησιμοποίησαν μέρος αυτών χρηματοδοτώντας δεξαμενές σκέψης και πολιτικούς, με σκοπό να διασπείρουν αμφιβολίες και παραπληροφόρηση - αρχικά για την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, μετά για την έκταση του προβλήματος και τώρα την αιτία του.

Μέχρι και σήμερα που ο πλανήτης βρίσκεται σε αυτή τη δεινή κατάσταση, η τακτική τους δεν έχει αλλάξει και πολύ. Όπως διαβάζουμε στο τελευταίο βιβλίο της Κλάιν : “ Οι πέντε κορυφαίες πετρελαικές εταιρείες αποκόμισαν κέρδη 900δις $ μεσα στην τελευταία δεκαετία- μόνο η Exxon Mobil μπορεί να έχει κέρδος 10δις $ σε ένα τρίμηνο. Για χρόνια, αυτές αυτές οι εταιρείες δεσμέυονται να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη τους για να επενδύσουν σε μια στροφή προς την ανανεωσιμη ενέργεια (με τη νέα επωνυμία της BP να είναι το προεξάρχον παράδειγμα). Σύμφωνα όμως με μια μελέτη του Κέντρου Αμερικάνικης Προόδου, μόλις το 4% από το συνολικό κέρδος 100 δις $ των πέντε μεγάλων διοχετεύθηκε σε <επιχειρήσεις ανανεωσιμης και εναλλακτικής ενέργειας>. Απεναντίας εξακολουθούν να διοχετεύουν τα κέρδη τους σε τσέπες μετόχων, να δίνουν εξωφρενικούς μισθούς σε στελέχη και να υιοθετούν νέες τεχνολογίες σχεδιασμένες για την εξόρυξη ακόμη πιο βρόμικων και επικίνδυνων ορυκτών καυσίμων. Πολλά χρήματα έχουν δοθεί επίσης σε εκπροσώπους ομάδων πίεσης για να αποκρούουν κάθε κλιματική νομοθεσία που προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι και να χρηματοδοτούν το κίνημα των αρνητών του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.”

Κάποιοι λίγοι λοιπόν, κέρδισαν και συνεχίζουν να κερδίζουν πολλά. Εμείς όλοι όμως θα υποστούμε τις συνέπειες. Μάλλον ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε οι υπέυθυνοι να λογοδοτήσουν. Αντί να τους επιδοτούμε όπως κάνουμε εως τώρα, ήρθε η ώρα να τους φορολογήσουμε και να απαιτήσουμε μέρος των υπέρογκων κερδών τους να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης. Να ενώσουμε τις φωνές μας και να απαιτήσουμε κλιματική δικαιοσύνη.

Αξίζει να δείτε :

Το 1991, η Shell δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ για την υπερθέρμανση του πλανήτη που αποκαλείται Climate of Concern. Προειδοποίησε ότι οι αυξητικές τάσεις στις παγκόσμιες θερμοκρασίες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους λιμών, πλημμυρών και κλιματικών προσφύγων. Παρόλα αυτά, η Shell συνέχιζε και συνεχίζει να επενδύει σε ορυκτά καύσιμα.

Μια ιστορία για το πώς η ισχυρότερη βιομηχανία στον κόσμο χρησιμοποίησε την επιστήμη, τις επικοινωνίες και την ψυχολογία των καταναλωτών για να διαμορφώσει τον δημόσιο διάλογο για την κλιματική αλλαγή. Και αρχίζει νωρίτερα, δεκαετίες νωρίτερα, από ό, τι υποψιάζεται κάποιος.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ :

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top