ΟΙ ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

* Αρχική ανάρτηση 6/12/2018

There is a fire in me
Burns all night and day
Flares at injustice
Leaps at oppression
Glows warmly in beauty.

                  Ken Saro-Wiwa*

 

*Κεν Σάρο-Ουίουα Πρόεδρος του Κινήματος για την Επιβίωση του Λαού των Ογκόνι, ηγήθηκε μιας μη-βίαιης εκστρατείας εναντίον της καταστροφής που προκαλούσαν στο Δέλτα του Νίγηρα και στο λαό του οι δραστηριότητες των πολυεθνικών εταιρειών πετρελαίου, και ειδικά αυτές της Shell. Το 1995 ο Κεν Σάρο-Ουίουα εκτελέστηκε με απαγχονισμό.

Ένας έντιμος και ευσυνείδητος άντρας στην πετρελαϊκή βιομηχανία είναι τόσο σπάνιος, ώστε να θεωρείται μουσειακό είδος.
Χάρολντ Ίκες, υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ, 1936

Το πετρέλαιο δεν είναι απλά μια βρώμικη μορφή ενέργειας. Οι δουλειές του πετρελαίου συνοδεύονται συνήθως και από πολύ βρώμικες πρακτικές. Εδώ και χρόνια, οι πετρελαικές εταιρίες εγκληματούν κατά συρροή εις βάρος της φύσης και των τοπικών κοινωνιών, σε πολλές γωνιές του πλανήτη.

Στην ιστοσελίδα savegreekseas.com, στην κατηγορία #SerialDrillers, συγκεντρώσαμε κάποια μόνο από τα εγκλήματα που διέπραξαν πετρελαϊκές εταιρίες, από την Παταγονία ως την Ινδονησία κι απ’ τη Νιγηρία ως την Αλάσκα. Η λίστα είναι μεγάλη και συμπληρώνεται συνεχώς.

Κι επειδή πολλοί πιστεύουν ότι αυτά συμβαίνουν μονο σε τριτοκοσμικές χώρες…
Στη γειτονική Ιταλία, στην περιφέρεια της Basilicata, στην περιοχή Val d'Agri, παράγεται το 80 % του ιταλικού πετρελαίου με σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον, αλλά και τον κοινωνικό και αστικό ιστό. Περίπου 47 πετρελαιοπηγές εκπέμπουν έντονες αναθυμιάσεις πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων και υδρόθειου, οι οποίες καταστρέφουν το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.
Όχι μόνο δεν υπήρξε κάποια πραγματική άνοδος του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων, αντιθέτως αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Στην περιφέρεια της Basilicata, στην περιοχή Val d'Agri, παράγεται το 80 % του ιταλικού πετρελαίου με σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον, αλλά και τον κοινωνικό και αστικό ιστό. Πράγματι, δεν υπήρξε κάποια πραγματική άνοδος του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων, οι οποίοι, αντιθέτως, εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τον τόπο τους.
Περίπου 47 πετρελαιοπηγές εκπέμπουν έντονες αναθυμιάσεις πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων και υδρόθειου, οι οποίες καταστρέφουν το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.
Από μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Basilicata, η οποία δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Food Science and Technology», αποδεικνύεται ότι στο μέλι που παράγεται στην περιοχή Val D'Agri ανιχνεύονται υψηλά ποσοστά βενζολίων και αλκοολών «που είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο».
Καταξιωμένες εθνικές (Corriere della Sera της 22ας Σεπτεμβρίου 2008, σελ. 8) και τοπικές εφημερίδες (il Resto) αναφέρουν την είδηση ότι υπάρχουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης από υδρόθειο (H2S) που παράγεται από τη διαδικασία διύλισης του πετρελαίου. Πλήθος επιστημονικών στοιχείων επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα αυτής της ουσίας για την ανθρώπινη υγεία. Η επικινδυνότητα της ουσίας αυτής αυξάνεται ακόμη περισσότερο καθώς, παρά το γεγονός ότι το 50 % των ανθρώπων είναι σε θέση να αναγνωρίσει την έντονη οσμή του υδρόθειου σε συγκέντρωση 8 ppb και το 90 % αναγνωρίζει τη χαρακτηριστική του οσμή στα 50 ppb, το υδρόθειο γίνεται άοσμο σε συγκεντρώσεις άνω των 100 ppm (100 μέρη ανά εκατομμύριο) μιας και παραλύει αμέσως την αίσθηση της οσμής. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα εφημερίδα, το επιτρεπτό όριο για το υδρόθειο στην Ιταλία είναι 10 000 (δέκα χιλιάδες φορές) ανώτερο από το αντίστοιχο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ερωτάται συνεπώς η Επιτροπή:

είναι η πληροφορία σχετικά με τα επιτρεπτά όρια του υδρόθειου στην Ιταλία ορθή και ποιος είναι ο λόγος της ενδεχόμενης σημαντικής απόκλισης εις βάρος των ιταλών πολιτών∙
γνωρίζει την κατάσταση στην περιοχή Val D'Agri και έχει ποτέ ελέγξει την περιβαλλοντική συμβατότητα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το νερό, το έδαφος και τον αέρα στις περιοχές που έχει παραχωρήσει η περιφέρεια της Basilicata στις πετρελαϊκές εταιρείες για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων;

Αξίζει να δείτε :

Ένα από τα πλέον πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ του Εξάντα στο εξωτερικό, το «Δέλτα, Οι Βρώμικες δουλειές του Πετρελαίου», καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου, εννοούν την «ανάπτυξη».

Black Snake Killaz: η ιστορία της αντίστασης των ιθαγενών της Ντακότα, εναντία στην κατασκευή αγωγού μεταφοράς πετρελαίου, ο οποίος απειλεί τα ιστορικά μνημεία τους και το πόσιμο νερό. *με ελληνικούς υπότιτλους

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top