*Αρχική ανάρτηση 10/12/2018
“Δεν ειναι η προοπτική της χώρας να κάνει για πάντα εξορύξεις, όταν η πολιτική της Ευρώπης πάει προς την άλλη κατευθυνση, αλλά δεν ειναι και η πολιτική της χώρας να βλέπουμε την Τουρκία να κάνει εξορύξεις, να βλέπουμε την Κύπρο να κάνει εξορύξεις, να βλέπουμε την Αίγυπτο να κάνει εξορύξεις, να βλέπουμε την Ιταλία να κάνει εξορύξεις, κι εμείς να μην το κανουμε.”
K.Χατζηδάκης Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Ένας χαλασμένος φάρος είναι πιο επικίνδυνος από έναν ύφαλο. Λαϊκή παροιμία
Τι κι αν η επιστημονική κοινότητα μας συμβουλεύει να παραμείνουν τα ορυκτά καύσιμα στο υπέδαφος; Εμείς εδώ στην Ελλάδα θα κάνουμε εξορύξεις γιατί… το κάνουν και οι γείτονες μας. Άλλωστε σύμφωνα με το υπουργείο οι λόγοι εφαρμογής του προγράμματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθρακων ειναι α)γεωστρατηγικοί και γεωπολιτικοί και β)συνεχιζόμενη εξάρτηση απο το πετρελαιο. Ναι, είμαστε εξαρτημένοι από το πετρέλαιο. Θα μπορούσαμε σε μια χώρα σαν τη δική μας προικισμένη με ήλιο, άνεμο, γεωθερμία κ.α να καλύψουμε αλλιώς τις ενεργειακές μας ανάγκες; Αυτό δεν το εξετάσαμε καν σαν σενάριο, παρά αποφασίσαμε να παραμείνουμε εξαρτημένοι από το πετρέλαιο και τα δεινά που το συνοδεύουν.
Γιατί δυστυχως το πετρέλαιο είναι μια από τις βασικές αιτίες συρράξεων στη σύγχρονη εποχή (βλ. Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία). Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σήμερα η Ανατολική Μεσόγειος είναι καζάνι που βράζει. Ο ανταγωνισμός με τη γειτονική Τουρκία διαρκώς εντείνεται και ενώ λόγω πανδημίας η δημόσια υγεία καταρρέει, εμείς επενδύουμε στην πολεμική μας μηχανή, δίνοντας όλο και περισσότερα χρήματα για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Ποιος κερδίζει τελικά απ’όλα αυτά τα παιχνίδια;
Όπως αναφέρει η κ.Τερζοπούλου από τη διεθνή πρωτοβουλία περιβαλλοντικών οργανώσεων από Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο (και συμφωνούμε απόλυτα) : "... αυτοί που θα κερδίσουν δεν θα είναι οι λαοί αλλά οι πολυεθνικές του πετρελαίου, η πολεμική βιομηχανία και τα συμφέροντα που υπηρετούν οι μεγάλες δυνάμεις αλλά και μικρές τοπικές δυνάμεις της περιοχής. Είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους και τη φύση ως πηγή κέρδους, είτε αυτό επιτυγχάνεται με δημιουργία ψυχροπολεμικού κλίματος είτε με θερμά πολεμικά επεισόδια."
Οι λαοί της περιοχής λοιπόν, ενώνουμε τις φωνές μας για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη των εξορύξεων και του πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο. Το ίδιο συμβαίνει σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη όπου άνθρωποι ξεσηκώνονται και θέλουν να ακουστούν οι φωνές τους που λένε : Ναι στη Ζωή, Όχι στις εξορύξεις. Οι φωνές αυτές έχουν ήδη κερδίσει κάποιες νίκες σε Δανία, Νέα Ζηλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία κ.α και είμαστε σίγουροι ότι όσο δυναμώνουν τόσο περισσότερες νίκες θα σημειώνονται!