ΜΕΛΙΣΣΑΝΗ & ΖΕΡΒΑΤΗ, ΜΑΓΙΚΑ ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ!

Η Κεφαλονιά είναι ένα από τα λίγα νησιά όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει κρυστάλλινα νερά, όχι μόνο στις καταπληκτικές παραλίες αλλά και στη στεριά!

Εδώ απαντάται ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο όπου υπόγεια «ποτάμια» διασχίζουν το νησί από τη μία πλευρά στην άλλη. Από τις Καταβόθρες στον κόλπο του Αργοστολίου στα δυτικά του νησιού, εισέρχεται θαλασσινό νερό στο υπέδαφος, ακολουθεί περάσματα -ρωγμές και στη διαδρομή αναμιγνύεται με γλυκό νερό για να καταλήξει υφάλμυρο στα ανατολικά του νησιού, στην ευρύτερη περιοχή της Σάμης*. Αυτή η αέναη διαδικασία είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μεγάλου συστήματος υπόγειων σπηλαίων που στο εσωτερικό τους έχουν σχηματιστεί λίμνες γλυκού και υφάλμυρου νερού.

Το πιο γνωστό λιμνοσπήλαιο του νησιού είναι αυτό της Μελισσάνης ή σπήλαιο των Νυμφών. Είναι το σήμα κατατεθέν της Κεφαλονιάς και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θέλουν  να θαυμάσουν το μεγαλείο της φύσης. Από την οροφή του σπηλαίου που έχει καταρρεύσει εισέρχεται το φως του ήλιου χαρίζοντας κρυστάλλινα νερά της λίμνης ένα μοναδικό μπλε χρώμα. Τα τοιχώματα του σπηλαίου κοσμούν εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ στο κέντρο του βρίσκεται ένα μικρό νησί, πιθανότατα σχηματισμένο από την καταρρέουσα οροφή. Αρχαιολογικές ανασκαφές που έχουν γίνει στο νησάκι  αποκάλυψαν ότι κατά τους αρχαίους χρόνους η περιοχή ήταν χώρος λατρείας αφιερωμένος στον θεό Πάνα και τις Νύμφες Ναϊάδες (νύμφες των πηγών και των γλυκών νερών). Σύμφωνα με τη μυθολογία, το σπήλαιο της Μελισσάνης οφείλει το όνομά του στη νύμφη Μελισάνθη που έδωσε τέλος στη ζωή της επειδή ο θεός Πάνας δεν ανταποκρίθηκε στην αγάπη της.

Το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης είναι ανοιχτό για το κοινό από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο και οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται με μικρά κωπήλατα σκάφη. Βρίσκεται στο τέλος του χωριού Καραβόμυλος, μόλις 2 χλμ. από το λιμάνι της Σάμης.

Ο Καραβόμυλος, ωστόσο, δεν φιλοξενεί μόνο τη Μελισσάνη. Σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων, στην είσοδο αυτή τη φορά του χωριού, υπάρχει ένα ακόμη μαγικό μέρος, η Ζερβάτη!

Μπορεί ο εντοπισμός του να είναι λίγο δύσκολος (δεν υπάρχει σήμανση), αν καταφέρετε όμως να το βρείτε, το μέρος θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω. Η είσοδος του χώρου είναι ουσιαστικά η καγκελόπορτα ενός οικοπέδου, απέναντι από την ομώνυμη ταβέρνα. Αφού την ανοίξετε και προχωρήσετε λίγα μέτρα, ξεκινά ένα μικρό κατηφορικό μονοπάτι. Στη διχάλα του μονοπατιού, κοιτώντας αριστερά θα δείτε το πρώτο σπήλαιο με την μικρή του λίμνη. Εάν συνεχίσετε το μονοπάτι προς τα δεξιά, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση, θα βρεθείτε μπροστά στο δεύτερο σπήλαιο. Ουσιαστικά η οροφή που έχει καταρρεύσει έχει χωρίσει το σπήλαιο στα δυο. Και οι δύο μικρές λίμνες έχουν κρυστάλλινα νερά και το φως που μπαίνει από την οροφή  δημιουργεί εξαιρετικούς χρωματισμούς. Αν κοιτάξετε προσεχτικά μέσα στο νερό θα δείτε να κολυμπούν χέλια! Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι συκιές που φυτρώνουν ανάμεσα στους σταλαγμίτες που διακοσμούν τα σπήλαια.

Εμείς έχουμε επισκεφθεί το μέρος πολλές φορές. Η είσοδος άλλωστε είναι ελεύθερη και συνήθως είμαστε οι μόνοι επισκέπτες καθώς το μέρος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Μας αρέσει πολύ να απολαμβάνουμε εκεί τον καφέ, την μπύρα μας ή ένα πικ νικ, ακούγοντας μόνο τα κελαηδήματα των πουλιών (και τα παιδιά μας που κάνουν παιχνίδια με την ηχώ...). Με σχεδόν μόνιμη θερμοκρασία γύρω στους 18οC, το μέρος είναι μια όαση δροσιάς τα ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια.

Το μέρος διατηρείται καθαρό, καθώς δεν έχει συχνή ανθρώπινη παρουσία. Οπότε αν το επισκεφθείτε σας παρακαλούμε μην αφήσετε εκεί τίποτα άλλο εκτός από τα αποτυπώματα σας!

* Το φαινόμενο αυτό επιβεβαιώθηκε από ένα πείραμα που έγινε το 1963. Οι γεωλόγοι Βίκτορ Μάουριν (Viktor Maurin) και Γιόζεφ Τσέτλ (Josef Zetl) από το Πολυτεχνείο του Γκρατς της Αυστρίας, έριξαν 160 κιλά βαφής σε μία από τις Καταβόθρες. Δύο βδομάδες αργότερα ίχνη της βαφής αυτής βρέθηκαν στα ύδατα της άλλης πλευράς του νησιού, στον κόλπο της Σάμης, στον Καραβόμυλο αλλά και στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top