Καλοκαίρι 2010, παραλία Πρέβεζας. Μόλις ξεκινούσε η eco cruising (Ε) και σχεδόν κάθε απόγευμα στο λιμάνι είχαμε με περαστικούς(Π) τον παρακάτω διάλογο:
(Π)-Καλησπέρα, τι κάνετε; Που πάτε με το καραβάκι;
(Ε) -Γεια σας! Κάνουμε περιβαλλοντικές κρουαζιέρες στον Αμβρακικό!
(Π)- Ααα(απογοήτευση….), στον Αμβρακικό; Μα γιατί δεν πάτε Λευκάδα, Παξούς, που έχει ωραίες παραλίες; Εδώ τι να δεις;;
(Ε) - Κι όμως! Γι αυτό ακριβώς είμαστε εδώ! Γιατί θέλουμε με το καραβάκι μας να σας ξεναγήσουμε σ’ένα σπάνιο και ιδιαίτερο οικοσύστημα που πιστέψτε μας, έχει πολλά να δεις, τα οποία μάλιστα δεν μπορείς να τα δεις πουθενά αλλού!
(Π)-Είστε τρελοί… Γεια σας.
Καλοκαίρι 2018, παραλία Πρέβεζας. Έχουμε ήδη αποφασίσει ότι ο κύκλος της eco cruising στον Αμβρακικό έκλεισε, οπότε ο διάλογος πλέον είναι ο εξής:
(Π)- Καλησπέρα, τι μαθαίνουμε ρε παιδιά σταματάτε τις κρουαζιέρες;
(Ε) - Ναι έτσι λέμε…
(Π)-- Μα γιατί, αφού πηγαίνετε τόσο καλά! Τα δελφίνια έρχονται πάντα στην πλώρη σας, ο κόσμος φεύγει ενθουσιασμένος από τις κρουαζιέρες σας, έχετε πολύ καλές κριτικές.. Γιατί κλείνετε;;;
(Ε) - Είναι πολλά τα γιατί αλλά ας πούμε απλά ότι έκλεισε ο κύκλος…
(Π)-- Είστε τρελοί…
Ελπίζουμε ότι δεν είμαστε τόσο τρελοί όσο ίσως κάποιοι πιστεύουν! Όλα αυτά τα χρόνια ήταν μια τεράστια εμπειρία για μας και έχουμε να θυμόμαστε πολλές, κάθε είδους ιστορίες. Ήρθε όμως η ώρα να σηκώσουμε άγκυρες και γι’άλλα μέρη! Ήταν μια πραγματικά πολύ δύσκολη απόφαση να αποχωριστούμε τα δελφινάκια του Αμβρακικού…
Ωστόσο τα αφήνουμε (θέλουμε να ελπίζουμε!) σε καλά χέρια. Τι εννοούμε; Τους ψαράδες της περιοχής, που τόσα χρόνια ζουν καθημερινά τον Αμβρακικό.
Ένας ψαράς λοιπόν της περιοχής έχει ενταχθεί ήδη σε πρόγραμμα αλιευτικού τουρισμού και έχει ξεκινήσει ψυχαγωγικές κρουαζιέρες στον κόλπο. Σύντομα απ’ότι μαθαίνουμε ξεκινά και δεύτερος. Τους γνωρίζουμε και τους δυο προσωπικά κι έχουμε κάνει μαζί τους πολλές συζητήσεις για τον Αμβρακικό . Πιστεύουμε ότι λιγάκι συμβάλαμε κι εμείς στο να πειστούν πως δεν πρέπει να βλέπουν τα δελφίνια ανταγωνιστικά. Πως οι συχνότερες επιθέσεις δελφινιών στα δίχτυα τους δεν είναι λόγω αύξησης του πληθυσμού τους -όπως νομίζουν οι περισσότεροι συνάδελφοι τους- αλλά λόγω μείωσης του ιχθυοαποθέματος και μείωσης του ζωτικού τους χώρου, λόγω έλλειψης οξυγόνου στον κόλπο. Τώρα λοιπόν που θα συναντούν τα δελφίνια όσο κάνουν βόλτα, κι όχι μαζεύοντας δίχτυα, θα έχουν την ευκαιρία να τα γνωρίσουν καλύτερα. Νομίζουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν πολύ γρήγορα ότι αξίζει να προστατευθούν τα δελφίνια του κόλπου και είμαστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσουν (κι αυτοί με τη σειρά τους όπως θέλουμε να ελπίζουμε ότι κάναμε κι εμείς) να πείσουν και να πιέσουν ψαράδες, κατοίκους και φορείς της περιοχής για την ανάγκη προστασίας του Αμβρακικού.
Τους ευχόμαστε λοιπόν καλή αρχή και ελπίζουμε να φερθούν στα δελφίνια με σεβασμό (Παρατηρούμε υπεύθυνα!) για να τα απολαμβάνουν συχνά στην πλώρη τους!
Πληροφορίες για κρουαζιέρες στον Αμβρακικό : www.amvrakikoscruises.gr