ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Ιόνιο πέλαγος… εκεί που το γαλάζιο της θάλασσας συναντά το πράσινο των νησιών και τα όμορφα ηλιοβασιλέματα…
Κοσμοπολίτικα λιμάνια, απόμεροι όρμοι, μαγευτικές παραλίες και γραφικοί οικισμοί, έχουν καταστήσει το Iόνιο παγκοσμίου φήμης  τουριστικό προορισμό…
Η αισθητική αξία των τοπίων οδήγησε στον χαρακτηρισμό περιοχών των Παξών, της Λευκάδας και του εσωτερικού αρχιπελάγους του Ιονίου ως “Περιοχές Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους”.
Η ευρύτερη περιοχή ωστόσο είναι και ιδιαίτερης οικολογικής και επιστημονικής αξίας, καθώς εδώ συναντάμε  πλήθος  οικοτόπων, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενδημικά είδη χλωρίδας, και προστατευόμενες περιοχές.
Η γεωμορφολογία των ακτών των νησιών αυτών δημιουργεί πολλούς τύπους οικοτόπων για τη θαλάσσια και χερσαία χλωρίδα και πανίδα. Το θαλάσσιο περιβάλλον  προσφέρει καταφύγιο σε πολλούς και σημαντικούς κορυφαίους θηρευτές. Η φώκια Monachus monachus, το ρινοδέλφινο Tursiops truncatus, το κοινό δελφίνι Delphinus delphis και διάφορα είδη καρχαριών περιλαμβάνονται σ’ αυτή την ομάδα οργανισμών. Οι ακτές της περιοχής παρέχουν ένα πλήθος υποθαλάσσιων και θαλάσσιων σπηλαίων, που αποτελούν ιδανικό βιότοπο για τη φώκια. Επίσης σημαντικά είναι τα  προστατευόμενα οικοσυστήματα  της Posidonia oceanica, γνωστά ως δάση της θάλασσας, καθώς εδώ συναντάμε από τους πιο εκτεταμένους λειμώνες στην Ελλάδα.
Η λιμνοθάλασσα των στενών της Λευκάδας (Παλιώνης και Αβλύμων),η λίμνη Βουλκαριά στο βορειοδυτικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας και ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα σύμπλεγμα υγροτόπων  ιδιαίτερα σημαντικό για την ορνιθοπανίδα της περιοχής αλλά και τα μεταναστευτικά πουλιά, και προστατεύεται από το δίκτυο Natura2000.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top