Η ECO CRUISING ΣΤΟ BRISTOL

Την προηγούμενη εβδομάδα, επισκεφτήκαμε το Μπρίστολ, την πόλη όπου  χτίστηκε το “Spur», σχεδόν 20 χρόνια πριν. Αναζητώντας λίγη από την ιστορία του, είχαμε την  ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτή την ζωντανή και πολύχρωμη πόλη, με την πλούσια αρχιτεκτονική και το σημαντικό λιμάνι στην καρδιά της, με ζωή 1000 και πλέον χρόνων.

Στο μουσείο M-shed, τα εκθέματα μας ταξίδεψαν στον  τόπο και την ιστορία του, τη μεγάλη ναυτική παράδοσή αλλά και τα σκοτεινά χρόνια της σκλαβιάς. Μας συστήσανε τους  ανθρώπους της πόλης και τη ζωή εδώ. Ήμασταν ιδιαίτερα τυχεροί μάλιστα γιατί το μουσείο εκείνες τις μέρες, φιλοξενούσε την έκθεση Wildlife Photographer of the Year, οπότε απολαύσαμε τις 100 βραβευμένες φωτογραφίες του διαγωνισμού,  εικόνες απίστευτης ομορφιάς  φύσης και   άγριας ζωής.

Πολύ κοντά στο  M-shed, το Brunel’s SS Great Britain, το πρώτο σιδερένιο πλοίο με προπέλα. Το πλοίο που σχεδίασε ο Brunel πραγματικά άλλαξε την ιστορία. Ο σίδηρος άρχισε να εκτοπίζει το ξύλο στις ναυπηγήσεις μεγάλων πλοίων και το SS Μεγάλη Βρετανία αποτέλεσε τον  πρόγονο όλων των σύγχρονων πλοίων. Όταν χτίστηκε, το 1843, ήταν το μεγαλύτερο πολυτελές πλοίο του κόσμου  και  μπορούσε να διασχίσει τον Ατλαντικό σε 14 μέρες.  Μπορούσε να μεταφέρει 730 επιβάτες ή 1600 στρατιώτες και έκανε το γύρω του κόσμου 33 φορές. Αργότερα αντί για επιβάτες κουβαλούσε φορτίο και επέζησε  2 φορές  από τυφώνα, μεταφέροντας κάρβουνο στην Αμερική. Το 1970 επέστρεψε  στη γενέτειρα του, ρυμουλκούμενο  για πάνω από 7400 μίλια από τα Νησιά Φόκλαντ στο Μπρίστολ όπου και παραμένει στο λιμάνι ως μουσείο.

Στο λιμάνι συναντήσαμε και το πιστό αντίγραφο του πλοίου Matthew, που μας ταξίδεψε πίσω στο 1497, όταν ο Ιταλός θαλασσοπόρος Τζιοβάνι Καμπότο, ξεκίνησε από το Μπρίστολ, εξερευνητική αποστολή για λογαριασμό του βρετανικού στέμματος. Ο Καμπότο μαζί με τα τρία του παιδιά και 18 άνδρες πλήρωμα, ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι εξερευνητές που αποβιβάστηκαν στα αμερικανικά ηπειρωτικά εδάφη, ανακαλύπτοντας τη Νέα Γη.  Βασικά ήταν οι πρώτοι μετά τους πρώτους Βίκινγκς και συγκεκριμένα τον Leif Erikson και την ομάδα του, που έφτασαν και εγκαταστάθηκαν  στα εδάφη της Νέας Γης γύρω στο 1000. Άλλωστε στο λιμάνι ήταν κοινό μυστικό, πως πολλοί άντρες είχαν ξεκινήσει από το Μπρίστολ πριν από τον Καμπότο, αναζητώντας το νησί Hy-Brasil όπου ευδοκιμούσε το brazilwood, δέντρο από το οποίο μπορούσαν να προμηθευτούν πολύτιμη κόκκινη βαφή, που σύμφωνα μ’ενα κέλτικο μύθο βρίσκονταν στον Ατλαντικό Ωκεανό δυτικά της Ιρλανδίας.

Μ’αυτές και πολλές άλλες θαλασσινές και όχι μόνο ιστορίες, επιστρέψαμε στο Άκτιο. Γεμάτοι όρεξη ξεκινήσαμε και πάλι καθημερινά να φροντίζουμε και ετοιμάζουμε το “Spur» να επιστρέψει στο νερό!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top