Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΥΝΟΥ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

Πριν από μερικές δεκαετίες ο Ο Πρασινόφρυνος (Bufotes viridis) ήταν ένα πολύ κοινό αμφίβιο στο νησί του Οδυσσέα, την Ιθάκη.  Πριν 20 χρόνια όμως κάτι σοβαρό συνέβη και ο Πρασινόφρυνος χάθηκε από τα μάτια όλων! Από τότε το είδος είναι άφαντο και πολλοί ερευνητές, όπως και απλοί ντόπιοι πολίτες, θεώρησαν το είδος ως εξαφανισμένο από το νησί, καθόλου άδικα.

Το 2016 δύο παρατηρήσεις φρύνων στο νησί από ντόπιους ήρθαν να δώσουν ελπίδες και μια ένδειξη ότι ακόμα το είδος επιβιώνει στο νησί, σε πολύ μικρούς προφανώς αριθμούς. Έτσι ξεκίνησε η καμπάνια διάσωσης του είδους κατασκευάζοντας αρχικά τεχνητές λίμνες ως θέσεις αναπαραγωγής, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν διαδικτυακά από τη στήριξη ευαισθητοποιημένων πολιτών αποκλειστικά και μόνο. Η προσπάθεια απέδωσε μιας και μετά από πολλά χρόνια, το 2018 μια νέα γενιά φρύνων υπήρχε στο νησί!

Η προσπάθεια συνεχίζεται αποκλειστικά με εθελοντική δράση και μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις! Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται πόροι για το τελικό στάδιο του προγράμματος, δηλαδή την κατασκευή ειδικών λιμνών – δεξαμενών σε επιλεγμένα σημεία του νησιού.

Δες πως μπορείς να συνεισφέρεις οικονομικά σε αυτή την προσπάθεια εδώ : Υπάρχουν Πρίγκιπες στη σύγχρονη εποχή; Η μεταμόρφωση ενός υπό-εξαφάνιση πληθυσμού…

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρότζεκτ, εδώ : Η διάσωση του Πρασινόφρυνου της Ιθάκης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top