Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι σε μια περιοχή με τεράστιο φυσικό πλούτο που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, θα σχεδιάζονταν να γίνουν εξορύξεις υδρογονανθράκων; Ακούγεται τελείως αντιφατικό, πόσο δε μάλλον αν λάβουμε υπόψη μας ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής οι περισσότερες χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, έχουν δεσμευτεί για τη μείωση των εκπομπών CO2.
Κι όμως συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας…
Εδώ λοιπόν, στην καρδιά της Μεσογείου, στο θαλάσσιο άξονα που σχηματίζουν το Ιόνιο και το Λιβυκό πέλαγος έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όλη αυτή η θαλάσσια περιοχή από το βορρά μέχρι το νότο και σχεδόν όλη η στεριά που καταβρέχει, έχει χωριστεί σε οικόπεδα και τμηματικά δίνεται στις εταιρίες που θα εκμεταλλευτούν τον ορυκτό της πλούτο.
Οι περισσότεροι μάλλον γνωρίζετε τα πανέμορφα νησιά που κοσμούν αυτές τις θάλασσες, Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Κρήτη. Αυτό που είναι ίσως λιγότερο γνωστό είναι ότι οι θάλασσες αυτές είναι το σπίτι για μερικά από τα πιο υπέροχα πλάσματα της φύσης!
Στις θάλασσες αυτές ζούνε πληθυσμοί από 4 είδη δελφινιών! Ρινοδέλφινα Tursiops truncatus, Σταχτοδέλφινα Grampus griseus, Ζωνοδέλφινα Stenella coeruleoalba (που η αφθονία τους εδώ είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και όλη τη μεσόγειο) και Κοινά δελφίνια Delphinus delphis (που κάθε άλλο παρά κοινά είναι πλέον αφού ο πληθυσμός τους στο ιόνιο τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί δραματική μείωση). Επίσης εδώ ζουν 3 ειδή φαλαινών! Η Πτεροφάλαινα Balaenoptera physalus, το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο και το ταχύτερο είδος φαλαινών, ο φυσητήρας Physeter macrocephalus το τρίτο μεγαλύτερο ζώο, που έχει και τον μεγαλύτερο εγκέφαλο που έχει καταγράφει στο ζωικό βασίλειο (εδώ μάλιστα είναι η σημαντικότερη περιοχή για τους φυσητήρες σε όλη τη μεσόγειο) και ο Ζιφιός Ziphius cavirostris που είναι φάλαινα παρόλο που μοιάζει με δελφίνι και μάλιστα από τους καλύτερους δύτες της θάλασσας.
Στις θαλάσσιες σπηλιές του Ιονίου συναντάμε άλλο ένα μοναδικό θηλαστικό κρισίμως κινδυνεύον στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων τη φώκια Monachus monachus! Ενώ ένα ακόμη χαρακτηριστικό και απειλούμενο είδος που απαντάται εδώ είναι οι χελώνες Caretta caretta. Μάλιστα εδώ βρίσκονται κάποιες από τις σημαντικότερες παραλίες, σε όλη τη Μεσόγειο, όπου αναπαράγονται και κάνουν τις φωλιές τους.
Εκτός από τη ζωή στη θάλασσα, η περιοχή φιλοξενεί πλούσια χλωρίδα και πανίδα στην ξηρά, με πολλά ενδημικά είδη ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ορνιθοπανίδα και κυρίως για τα μεταναστευτικά πουλιά.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που κατά μήκος αυτού του θαλάσσιου άξονα, συναντάμε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως Natura2000, εθνικά πάρκα, εθνικοί δρυμοί, σημαντικές περιοχές για τα πουλιά και τα θαλάσσια θηλαστικά, καταφύγια άγριας ζωής, βιογενετικά αποθέματα.
Εδώ λοιπόν, στην καρδιά της Μεσογείου, αυτός ο φυσικός πλούτος που φιλοξενείται αιώνες τώρα, δυστυχώς κινδυνεύει να χαθεί πριν καν τελειώσει αυτός ο αιώνας…
Οι απειλές είναι ήδη πολλές. Απώλεια ενδιαιτημάτων, ρύπανση, υπεραλίευση, αλλόχθονα είδη, κλιματική αλλαγή. Αντί όμως να δράσουμε ώστε να μετριαστούν οι απειλές αυτές, εμείς σήμερα προσθέτουμε και μια ακόμη, την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι κίνδυνοι όμως που διατρέχουν τα οικοσυστήματα και οι οργανισμοί που ζουν εδώ, ελλοχεύουν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εξόρυξης (έρευνα, εγκατάσταση, άντληση, μεταφορά, παροπλισμός) και είναι τεράστιοι. Τοξικά απόβλητα, μικροδιαρροές, μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ηχορύπανση. Ιδιαίτερα για τα θαλάσσια θηλαστικά που χρησιμοποιούν τον ήχο για να βρουν τροφή, να επικοινωνούν και να ταξιδεύουν, τα ισχυρά ηχητικά κύματα που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια των ερευνών, μπορούν να διαταράξουν σοβαρά τη ζωή τους.
Όσο για το ενδεχόμενο ατυχήματος , δεν θέλουμε καν να το σκεφτούμε, μιας και βρισκόμαστε σε μια από τις πιο πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου!!!
Θέλουμε αλήθεια να πάρουμε τέτοιο ρίσκο;;; Όσα και αν είναι τα κέρδη (που πάντα είναι για τις εταιρίες και όχι για τις τοπικές κοινωνίες) δεχόμαστε να θυσιάσουμε τον τόπο μας και την ευημερία των μελλοντικών γενεών;;;
Οι εναλλακτικές για να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες αφήνοντας τα ορυκτά καύσιμα στο έδαφος, ευτυχώς υπάρχουν. Απομένει να τις απαιτήσουμε! Όχι μόνο εμείς και όχι μόνο εδώ, αλλά όλοι και παντού!