ΔΙΑΣΩΣΗ ΧΕΛΩΝΑΣ CARETTA CARETTA

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πεδία τροφοληψίας για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta. Περίπου 500 χελώνες κάθε χρόνο, έρχονται στον κόλπο και  μένουν εδώ σχεδόν όλο το καλοκαίρι, καθώς έλκονται από την αφθονία της τροφής.
Δυστυχώς όμως κάθε χρόνο τουλάχιστον οι 80-100 από αυτές βρίσκονται τραυματισμένες ή νεκρές. Εδώ στην Eco cruising, κάθε φορά που συναντάμε ένα τραυματισμένο ζώο κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να το βοηθήσουμε. Μερικές φορές τα καταφέρνουμε, μερικές όχι.
Το περασμένο καλοκαίρι εντοπίσαμε 3 τραυματισμένες χελώνες κατά τη διάρκεια κρουαζιέρων μας. Οι χελώνες που χρειάζονταν βοήθεια μεταφέρθηκαν στο σκάφος και αφού καλύφθηκαν με υγρές πετσέτες, τις βάλαμε σε ασφαλές μέρος όπου δεν θα μπορούσαν να τραυματίσουν περισσότερο τον εαυτό τους. Όσοι έτυχε να είναι στο σκάφος μαζί μας, ήταν πραγματικά ενθουσιασμένοι που έβλεπαν από κοντά αυτά τα εκπληκτικά ζώα!  Όταν επιστρέψαμε στο λιμάνι η εκπρόσωπος του ΕΚΠΑΖ μας περίμενε για να τις παραλάβει και να τις μεταφέρει στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ενώ εμείς μαζί με τους φιλοξενούμενους μας τις είχαμε ήδη δώσει ονόματα. Λίγους μήνες αργότερα πληροφορηθήκαμε ότι 2 από αυτές, ο Μάρκος και ο Οδυσσέας, είχαν επανέλθει πλήρως και απελευθερώθηκαν με επιτυχία πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον!
Αυτό το καλοκαίρι με την πολύτιμη συνεργασία της λιμενικής αρχής έχουμε ξεκινήσει και τη συλλογή δειγμάτων από νεκρές χελώνες, η ανάλυση των οποίων ίσως βοηθήσει στην έρευνα για τα υπέροχα αυτά θαλάσσια ερπετά.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top