ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ

Όμορφη μέρα σήμερα! Μετά από καιρό συναντάμε ξανά δελφίνια! Και μάλιστα τα δελφίνια του Κορινθιακού!
Ο Κορινθιακός είναι μια περιοχή μοναδική  στον κόσμο για τα θαλάσσια θηλαστικά που φιλοξενεί και τις ιδιαίτερες κοινωνίες που έχουν αναπτύξει εδώ, κι αυτό το γνωρίζαμε καλά παρακολουθώντας από χρόνια τις σχετικές εργασίες των Frantzis, Bearzi,Gonzalvo κα.

Έχοντας ξεκινήσει λοιπόν την προηγούμενη εβδομάδα ένα ταξίδι αστραπή από Πρέβεζα για Τζιά,  διασχίσαμε τον κόλπο για να βρεθούμε από το Ιόνιο στο Αιγαίο,  με  μεγάλη λαχτάρα  να συναντήσουμε τα δελφίνια του! Συζητούσαμε μέρες τώρα για αυτά, βλέπαμε μαζί με τα παιδιά φωτογραφίες από τα 4 είδη δελφίνων (ζωνοδέλφινα, κοινά δελφίνια, σταχτοδέλφινα,  και ρινοδέλφινα) ώστε να τα αναγνωρίσουμε και  είχαμε έτοιμες τις φωτογραφικές μας μηχανές! Ο καιρός βέβαια είχε άλλα σχέδια …και παρά τις καλές προγνώσεις ήταν τέτοια η φουρτούνα που πετύχαμε που τα είδαμε όλα εκτός από δελφίνια…

Σήμερα όμως επιστρέφοντας προς τα δυτικά, όλα ήταν τόσο διαφορετικά. Ταξιδεύαμε για ώρες σε μια απίστευτα ήρεμη θάλασσα όταν ξαφνικά αντιληφθήκαμε την παρουσία τους! Όπου και να κοιτούσαμε γύρω μας υπήρχαν κοπάδια με δελφίνια! Άλλα έτρωγαν, άλλα έπαιζαν ενώ πολλά ήρθαν να κολυμπήσουν στην πλώρη του σκάφους! Ανάμεσα τους και μητέρες με νεογέννητα! Όπως καταλαβαίνετε, η χαρά μας δεν περιγράφεται!
Υπολογίσαμε ότι συνολικά γύρω μας υπήρχαν πάνω από 100 δελφίνια! Τα περισσότερα ήταν  ζωνοδέλφινα, εδώ άλλωστε σημειώνεται η μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα του είδους σε σχέση με άλλα μέρη της Μεσογείου. Επίσης αναγνωρίσαμε κι ένα κοινό δελφίνι, είδος το οποίο κάποτε ήταν κοινό όπως φανερώνει και το όνομα του, αλλά σήμερα  δυστυχώς αναφέρεται ως Κινδυνεύων στην Κόκκινη λίστα των  Απειλούμενων ειδών της Παγκόσμιας Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (International Union for Conservation of Nature, IUCN).

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο Κορινθιακός είναι μια ιδιαίτερα σπουδαία περιοχή για τα θαλάσσια θηλαστικά. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, όχι για έναν αλλά για 3 μοναδικούς λόγους! 1)Εδώ είναι το  μόνο γνωστό μέχρι στιγμής μέρος στον κόσμο όπου  πληθυσμός από ζωνοδέλφινα ζει σε έναν κλειστό κόλπο απομονωμένος από το ανοιχτό πέλαγος, παρόλο που τα ζωνοδέλφινα είναι καθαρά πελαγικά δελφίνια που ζουν σε μεγάλα βάθη και συνήθως μακριά από τις ακτές. 2) Εδώ συναντάμε τρία διαφορετικά είδη δελφινιών που συμβιώνουν αρμονικά και  ζουν μόνιμα σε μικτά κοπάδια 3)Εδώ και πουθενά αλλού στον κόσμο, έχουν παρατηρηθεί υβρίδια που πρόεκυψαν από διασταύρωση των ζωνοδέλφινων με κοινά δελφίνια!

Παρά την τεράστια σημασία του όμως, ο κόλπος δεν προστατεύεται ικανοποιητικά. Μόλις φέτος ο Κορινθιακός Κόλπος ανακηρύχθηκε επίσημα ως περιοχή ΙΜΜΑ (Σημαντική περιοχή για τα θαλάσσια θηλαστικά) από την Παγκόσμια Ένωση για την Προστασία της Φύσης  IUCN. Ας ελπίσουμε έστω και στο παρά πέντε να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια ώστε να διατηρηθεί η οικολογική ισορροπία του και να μη χαθεί άλλο ένα σπάνιο και τόσο πολύτιμο οικοσύστημα!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top