Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ο μεγαλύτερος υγρότοπος της Ελλάδας και ένας από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Ευρώπης. Έχει πάρει το όνομα του από την αρχαία Αμβρακία, πόλη που βρισκόταν κοντά στον ποταμό Άραχθο, στη θέση που σήμερα βρίσκεται η πόλη της Άρτας. Στο βόρειο τμήμα του κόλπου εκβάλλουν οι ποταμοί Λούρος και Άραχθος, σχηματίζοντας ένα εκτεταμένο δελταϊκό σύστημα. Ρηχές λιμνοθάλασσες, αμμονησίδες από κελύφη οστράκων, γλυκόβαλτοι, αλμυρόβαλτοι, πυκνοί καλαμιώνες και καταπράσινες παραποτάμιες ζώνες, ένα μωσαϊκό από διαφορετικούς τύπους οικοτόπων που συνθέτουν ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς.
Η γεωμορφολογία και το κλίμα της περιοχής ευνοούν την ανάπτυξη πλούσιας χλωρίδας και πανίδας. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών, τα 100 από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα προς εξαφάνιση. Ο κόλπος λειτουργεί ως σταθμός ανάπαυσης για τα μεταναστευτικά πουλιά, ως περιοχή ωοτοκίας, διαχείμασης ή μόνιμης κατοικίας. Χαρακτηριστικό είδος της περιοχής, με μόνιμη αποικία, οι αργυροπελεκάνοι , ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά, με άνοιγμα φτερών που φτάνει ως και τα 3 μέτρα. Το χειμώνα συναντάμε εδώ πλήθος από πάπιες, κορμοράνους αλλά και στικταετούς, ενώ την άνοιξη μεταναστεύουν στην περιοχή ,μεταξύ άλλων, λευκοτσικνιάδες και χαλκόκοτες. Οι πελαργοί, οι βαλτόπαπιες, οι καλαμοκανάδες, οι χουλιαρομύτες και οι αργυροτσικνιάδες είναι μόνο κάποια από τα είδη που αναπαράγονται εδώ. Ο Αμβρακικός κόλπος φιλοξενεί, επίσης, πολύ πλούσια ιχθυοπανίδα, με πολλά εμπορικά είδη ψαριών. Κέφαλοι (τα γνωστά πετάλια), τσιπούρες, λαβράκια, χέλια και οι φημισμένες γαρίδες, είναι κάποια από τα είδη που αλιεύονται εδώ και μπορείτε να απολαύσετε σε ταβέρνες της περιοχής. Εδώ χρησιμοποιούνται, ακόμη, πολλές παραδοσιακές μέθοδοι αλιείας, ενώ στις λιμνοθάλασσες οι αλιεία γίνεται στα διβάρια, ειδικές κατασκευές από τις οποίες τα ψάρια εισέρχονται στην λιμνοθάλασσα την άνοιξη για να τραφούν, αλλά παγιδεύονται όταν προσπαθούν να εξέλθουν από αυτήν το φθινόπωρο.
Ο κόλπος είναι η κατοικία ενός μόνιμου πληθυσμού 150 ρινοδέλφινων, αλλά και το μεγαλύτερο διατροφικό πεδίο για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta. Οι συναντήσεις μας με αυτά τα ζώα είναι συχνές, ενώ πιο σπάνια βλέπουμε φώκιες Monachus monachus οι οποίες επίσης εισέρχονται στον κόλπο για να τραφούν.
Σήμερα, ο Αμβρακικός κόλπος είναι προστατευόμενη περιοχή Ramsar ως υγρότοπος διεθνούς σημασίας, καταφύγιο Άγριας Ζωής, Σημαντική περιοχή για τα Πουλιά, και από το 2008 Εθνικό Πάρκο.
Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.